Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdravá strava

21. 6. 2007

Zdravá strava:

 Svěží zeleninová polévka

Jednoduchá zeleninová polévka pro dietní oběd nebo lehkou večeři.

Ingredience:
1 větší mrkev
půl celeru
1 petržel
1 květák
1 kedluben
3 lžíce hrášku
1 vejce
2 lžíce polohrubé mouky
sůl
pepř
2 lžičky polévkového koření
2 lžíce oleje

Postup:  Mrkev, celer, petržel nastrouháme na hrubém struhadle, osmahneme na oleji dorůžova, zalijeme litrem vody a přivedeme do varu. Přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky a uvaříme doměkka.  Dochutíme kořením. Z vajíčka a mouky vytvoříme hustší těstíčko a malou lžičkou nasázíme do polévky nočky, které už jen krátce povaříme. Na talíři posypeme sekanou petrželkou.

Brokolicová polévka s rýží

Brokolicová polévka s rýží je výbornou a chutnou variantou pro ty, kterým stačí lehký oběd nebo večeře.

Ingredience:
700 g brokolice
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
4 lžíce rýže
1 l zeleninového vývaru
100 g tvrdého sýra, strouhaného
sůl
pepř

Návod k přípravě: Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce dáme olej, přidáme česnek a mírně orestujeme, pak přidáme rýži, kterou také lehce osmahneme. Zalijeme vývarem a vaříme dokud rýže nezměkne. Přidáme brokolici, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a podáváme.

Zelné závitky plněné kuřecím masem

Pochutnejte si nízkokaloricky a přitom chutně spolu s námi na našich dietní receptech.

Ingredience:
100 g kuřecích prs
100 g zelí
1/2 vejce
5 g másla
sůl
pepř
10 g cibule

Návod k přípravě:
Kuřecí maso uvaříme, umeleme, přidáme sůl, pepř, vejce a posekanou cibuli. Zelné listy spaříme, naplníme masem a svineme.
Převážeme nití, dáme do hrnce pod máslo a cibuli, podlijeme a krátce dusíme.

Letní ovocný salát

Je do dobrůtka, na které si nejenom pochutnáme, ale také vám dietně zaplní žaludek jako lehká svačinka.

Ingredience:
broskev
meruňka
jahody
meloun
pomerančová šťáva
zakysaná smetana
lískové oříšky

Návod k přípravě:
Uvedené ovoce nebo jakýkoliv jiný sladčí druh nakrájejte na kousky.
Vymačkejte šťávu z pomeranče (použít můžete i jinou ovocnou šťávu, například jablečnou nebo grapefruitovou).
Ovoce přelijte šťávou a přidejte zakysanou smetanu.
Nakonec posypte drcenými lískovými oříšky.

Kapr v lískových oříšcích

Kapr v lískových oříšcích- tak zní recept na dnešní dietní vaření.

Ingredience:
1 porce kapra
2 žloutky
50 g strouhaných lískových oříšků
sůl
olivový olej

Návod k přípravě:
Kapra osolíme.
Žloutky rozšleháme a kapra v nich obalíme.
Poté ho obalíme ještě ve strouhaných lískových oříšcích a pak osmažíme z obou stran na olivovém oleji.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář